Nadelen van brillen

nadelen van brillen

“Dankzij mijn bril zie ik alles weer helder en scherp, dus ik ben er blij mee.” zul je misschien denken. Er zitten echter ook een aantal nadelen aan brillen.

Nadelen van brillen

Herken je dit?

  • Je bril zakt van je neus of klemt achter je oren
  • Je bril is vies of er zitten regendruppels op
  • Je bril beslaat
  • Bij een leesbril: de hele dag bril op – bril af – bril op – bril af
  • Je bent je bril kwijt of vergeten mee te nemen
  • Bij een multifocale bril: je kunt er niet aan wennen

Dit zijn allemaal ergernissen van een bril, die door veel mensen als lastig worden ervaren. Hiernaast hebben brillen ook nog een aantal nadelige effecten op je zicht.

Onnatuurlijke situatie

Het kijken door een bril levert een onnatuurlijke situatie op voor je ogen. Je ogen moeten ineens ergens doorheen kijken, wat ze van nature niet gewend zijn. Dit levert onnodige spanning op in je ogen.

De werkelijkheid wordt vervormd

Brillenglazen zorgen ervoor dat de beelden die je ziet, vervormd worden. Min-glazen voor bijziendheid, verkleinen het beeld. Plus-glazen voor verziendheid (of leesbril) vergroten het beeld. Glazen met een cilinder erin maken de beelden ook nog anders van vorm. De wereld ziet er door een bril altijd anders uit dan dat die in werkelijkheid is.

Je perifere blikveld wordt verstoord

Er is één klein gebied waar jij je tijdens het zien op focust. Het gebied daarbuiten wordt het perifere blikveld genoemd. Door het gebruik van een bril, wordt je perifere blikveld verstoord. Een deel van je zicht wordt weggenomen door het montuur van de bril. Ook zie je door de bril scherp, maar naast je bril wazig. Dit verschil wordt door veel mensen als vervelend ervaren.

De bewegingsvrijheid van je ogen wordt beperkt

Je ogen zijn van nature gewend om vrij te kunnen kijken en bewegen. Door het gebruik van een bril wordt de bewegingsvrijheid van je ogen beperkt. Er is namelijk maar één gebied in het glas waar je ‘normaal’ door kunt kijken en dat is het midden van het glas. Als je teveel aan de zijkant kijkt, wordt het beeld nog meer vervormd. Je ogen gaan er dus aan wennen om door dat ene gebied van het glas te kijken, met als gevolg dat ze veel minder bewegen dan ze van nature gewend zijn.

Afgesloten van de buitenwereld

De bril is een soort scherm, dat tussen jou en de buitenwereld in zit. Sommige mensen ervaren het ook echt zo, dat ze niet meer deelnemen aan de wereld, maar erbuiten staan. Ze voelen zich afgesloten van de buitenwereld, omdat ze achter hun brillenglazen leven.

Sterkte van je brillenglazen staat vast

De kwaliteit van je zicht is variabel en kan van dag tot dag verschillen. Je brillenglazen worden echter op een bepaald moment en voor een bepaalde afstand (6 meter) opgemeten en je zult je voortaan met die sterkte moeten redden. Je ogen moeten zich voortdurend aanpassen aan de sterkte van je bril.

Kijken door een bril levert spanning op in je ogen

Het kijken door een bril levert door bovenstaande redenen permanente spanning op in je ogen. Spanning in je ogen zorgt ervoor dat je oogbol vervormt en dit veroorzaakt een verslechtering van je zicht.

Een bril zorgt er misschien voor dat je tijdelijk beter ziet, maar je pakt hiermee niet de oorzaak van het probleem aan.

Alternatief

Er is een alternatief voor brillen. In de 90 Day Scherper Zien Challenge leer je de goede kijkgewoonten aan, waardoor je ogen zich meer kunnen ontspannen en jij je gezichtsvermogen kunt verbeteren op een natuurlijke manier. Het is mogelijk om op deze manier van je bril af te komen. Wil je meer helderheid in wat dit voor jou kan betekenen?

Vraag gratis Scherper Zien Sessie aan