Zonlicht verbetert je zicht

zonlicht verbetert je zichtHet is weer zomer! Met een beetje geluk schijnt de zon dan weer wat vaker. Dat komt goed uit, want zonlicht is heel belangrijk voor je ogen. Je ogen zijn namelijk organen van licht; zonder daglicht kunnen ze niet goed functioneren. De kegeltjes (cellen die zich op je netvlies bevinden) zijn verantwoordelijk voor de mogelijkheid om scherp te kunnen zien en om kleuren te kunnen zien. De kegeltjes hebben daglicht nodig om te kunnen functioneren. Dit is ook de reden dat je minder scherp en minder kleuren ziet als het donker is. En jij hebt vast ook wel eens gemerkt dat je op een zonnige dag alles veel helderder ziet dan op een regenachtige dag. Als je op de juiste manier gebruik maakt van het zonlicht, kan je zicht hierdoor voor een langere periode verbeteren.

Mensen vragen mij ook weleens: “Ik kan toch ook binnen in huis op een plek in de zon gaan zitten?” Dat kan natuurlijk wel, echter is de lichtsterkte in huis vele malen lager dan buiten. De lichtsterkte wordt gemeten in lux-eenheden. Buiten in het daglicht (indirect zonlicht) is de lichtsterkte ongeveer 15.000 lux, binnen is dat maar 500 lux. Je kunt dus veel beter buiten van de zon genieten, dan binnen. Daar komt nog bij dat je lichaam, als je buiten bent, vitamine D kan aanmaken via het zonlicht dat op je huid en ogen schijnt. Binnen achter glas is dit niet mogelijk.

Voordelen van zonlicht

Zonlicht biedt vele voordelen. Als de zon schijnt, maak daar dan gebruik van! Ga het liefst iedere dag naar buiten om te zonnen. Het zonlicht op je gesloten ogen heeft de volgende voordelen:

  • Het zonlicht stimuleert de kegeltjes (cellen op het netvlies) die verantwoordelijk zijn voor het zien van kleuren en voor scherp zicht. De kegeltjes gaan beter functioneren en hierdoor verbetert je zicht. Je zult scherper gaan zien.
  • De warmte van de zon vermindert spanning in je oog- en gezichtsspieren.
  • Je kunt even helemaal tot rust komen en ontspannen.
  • Je wordt blij van zonlicht.
  • Je lichaam kan vitamine D aanmaken door het zonlicht dat op je huid en ogen schijnt.
  • Lichtgevoeligheid kan afnemen.

Ben jij gevoelig voor zonlicht?

Door regelmatig te zonnen en dit rustig op te bouwen, zul je steeds meer gewend raken aan het felle licht van de zon. Je zult merken dat je steeds minder gevoelig wordt voor het felle daglicht en dat je steeds minder vaak de behoefte hebt om een zonnebril op te zetten. Ga als je buiten bent niet met je ogen knijpen, maar knipper iedere twee tot drie seconden een keer met je ogen. Dit verhoogt je lichttolerantie.

Zonnen op de goede manier

Het is wel belangrijk om op de goede manier te zonnen. In de 90 Day Scherper Zien Challenge leg ik je uitgebreid uit hoe je het beste kunt zonnen en hoe je dit op kunt bouwen.