Pas op met zachte contactlenzen

zachte contactlenzenDraag jij zachte contactlenzen? Lees dan deze blog! Ik wil je graag waarschuwen voor de risico’s die het dragen van zachte contactlenzen met zich meebrengt.

Waarschuwing voor dragers van zachte contactlenzen

Eind mei 2015 is het al in het RTL Nieuws geweest (zie het filmpje onderaan dit bericht) en het heeft in de kranten gestaan: oogartsen waarschuwen mensen die zachte contactlenzen dragen. Waarom? De afgelopen drie jaar is het aantal patiënten met een ontsteking aan het hoornvlies met 30% gestegen. Een ontsteking aan het hoornvlies kan veel schade aanrichten. Je kunt er zelfs blind van worden.

Veel mensen maken hun zachte contactlenzen niet grondig genoeg schoon. Slecht schoongemaakte lenzen zijn een ideale vestigingsplaats voor bacteriën. De zomer brengt extra risico’s met zich mee. Veel mensen houden hun lenzen in als ze gaan zwemmen. In oppervlaktewater houden zich echter veel bacteriën schuil die schade aan het hoornvlies kunnen aanrichten. Het advies is dan ook: doe je contactlenzen uit tijdens het zwemmen. Wil je toch per se je lenzen inhouden? Maak ze dan direct na het zwemmen goed schoon. Houdt bij het schoonmaken van je lenzen rekening met onderstaande tips.

Tips om je contactlenzen schoon te houden

Tegenwoordig bestellen veel mensen hun contactlenzen via internet. Hierdoor krijgen ze geen goed advies over het schoonmaken van de lenzen. Onderstaand een aantal tips waar je rekening mee moet houden bij het schoonmaken van je lenzen.

  • Was altijd je handen met water en zeep, voordat je je lenzen aanraakt.
  • Reinig de contactlenzen met lenzenvloeistof en gebruik geen water. Controleer de houdbaarheidsdatum van de vloeistof en noteer de datum waarop je een nieuw flesje opent. Vaak is de vloeistof maar één maand houdbaar na het openen.
  • Spoel het lenzenbakje af onder de hete kraan en laat het drogen. Vervang het bakje regelmatig.
  • Doe je contactlenzen uit tijdens het zwemmen of maak ze direct na het zwemmen goed schoon.

Alternatief voor zachte contactlenzen

Er zijn alternatieven voor zachte contactlenzen. Je kunt bijvoorbeeld harde contactlenzen gaan gebruiken. Die zitten ‘minder vast’ aan het oog, waardoor vuiltjes en bacteriën makkelijker afgevoerd kunnen worden. Komt er een vuiltje onder je lens? Dan merk je dat meteen en kun je de lenzen direct reinigen. Indien je hoornvlies beschadigd is of als je geïrriteerde ogen hebt, zul je dit ook merken. Het is dan te pijnlijk om deze lenzen nog langer te dragen.

Contactlenzen (ook harde lenzen) leveren voor je ogen echter een onnatuurlijke situatie op. Van nature zijn je ogen zo ‘geprogrammeerd’ dat ze beginnen te tranen als er ‘iets’ in het oog komt. De ogen gaan dan tranen, net zo lang totdat bijvoorbeeld het vuiltje uit het oog is afgevoerd. Bij het dragen van contactlenzen zit er ook ‘iets’ in het oog. Als je net begint met het dragen van lenzen, zullen je ogen ook heel erg gaan tranen, omdat ze de lenzen eruit willen werken. Dit gaat natuurlijk niet lukken, dus je ogen zullen het uiteindelijk opgeven en wennen aan de nieuwe situatie. Het gevolg hiervan is dat je ogen te weinig traanvocht aanmaken en hierdoor ontstaan droge ogen. Het is belangrijk om iedere twee tot drie seconden te knipperen, om droge ogen zoveel mogelijk te voorkomen.

Een ander alternatief is de bril. Dat is iets beter voor je ogen, omdat er dan niks onnatuurlijks in het oog zelf zit. Het is echter nog steeds niet ideaal. Ook het kijken door een bril levert een onnatuurlijke situatie op voor je ogen. Bovendien wordt een bril vaak als lastig ervaren, bijvoorbeeld tijdens het sporten, zwemmen, beslaan bij overgang van koud naar warm, regendruppels op je glazen, vieze glazen, enzovoorts. Er is nog een ander alternatief.

Anders kijken is scherper zien!

Wazig zicht ontstaat door chronische spanning in je oogspieren. Door je kijkgewoonten aan te passen, kun je de ontspanning terug krijgen in je oogspieren en kun jij je gezichtsvermogen verbeteren op een natuurlijke manier. Het is zelfs mogelijk om helemaal van je bril en/of contactlenzen af te komen. Vraag nu een gratis Scherper Zien Sessie aan om helderheid te krijgen in wat dit voor jou zou kunnen betekenen.

Gratis Scherper Zien Sessie

In het RTL nieuws van 27 mei 2015 hebben oogartsen gewaarschuwd voor het gebruik van zachte contactlenzen. Klik hieronder om het nieuwsitem te bekijken: