Wortelen zijn goed voor je ogen

Heb jij weleens een konijn met een bril op gezien?

wortelen zijn goed voor je ogenVaak als mensen vragen: “Zijn wortelen goed voor je ogen?”, dan krijgen ze dit antwoord: “Ja, want ik heb nog nooit een konijn met een bril op gezien.” Mensen lachen daarom en zien het als een grapje, maar wortelen zijn dus écht goed en gezond voor je ogen.

Onderzoek

Uit onderzoek van Harvard School of Public Health is gebleken dat de carotenoïden (natuurlijke kleurstoffen) in wortelen het risico op macula degeneratie verkleinen. Van de mensen die het hoogste gehalte aan luteïne en zeaxanthine (carotenoïden) zeiden binnen te krijgen, hadden 40% minder kans op macula degeneratie dan degene die het minste van deze carotenoïden binnen kregen.

Macula degeneratie

Macula degeneratie is een oogziekte die het centrale deel van het netvlies aantast, waardoor zeer slecht zicht kan ontstaan. Het begint met het zien van een wazige/grijze vlek en je kan er uiteindelijk zelfs blind door worden. Macula degeneratie is de belangrijkste oorzaak van ernstige slechtziendheid.

Wortelen zijn goed voor je ogen

Wortelen zijn rijk aan bètacaroteen, wat in de lever omgezet wordt in vitamine A. Bètacaroteen helpt je beschermen tegen macula degeneratie en staar. Vitamine A helpt ook met het verbeteren van je nachtzicht.

Wortelen dragen ook bij aan de bescherming tegen Alzheimer en andere neurodegeneratieve aandoeningen. Het beschermt tegen geheugenproblemen. Zien is voor 90% een mentaal proces. Hoe beter je geheugen, hoe beter je zicht. Je ogen zijn rechtstreeks verbonden met je hersenen.

Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan luteïne en zeaxanthine kan de kans op macula degeneratie dus verkleinen met 40%. Een aantal voorbeelden van voeding waar deze stoffen in voorkomen:

  • wortelen zijn goed voor je ogenWortelen
  • Broccoli
  • Boerenkool
  • Spinazie
  • Zoete aardappelen
  • Maïs
  • Eigeel

Eet dus, net als een konijn, regelmatig wortelen (en andere gezonde voedingsmiddelen). Dat helpt om jouw ogen gezond te houden. Wortelen zijn goed voor je ogen.

Goede kijkgewoonten

Heb je op dit moment al een bril of contactlenzen? Je kunt er iets aan doen. Naast gezonde voeding is het ook belangrijk om de goede kijkgewoonten toe te passen. Zo kun je op een ontspannen manier kijken, waardoor je zicht verbetert. Wil jij de goede kijkgewoonten aanleren en zo je zicht verbeteren?

Hier wil ik meer over weten