Waarom knipperen zo belangrijk is voor je ogen

KnipperenHeb jij er weleens op gelet hoe vaak je met je ogen knippert? Nee? Je bent niet de enige… Heel veel mensen zijn zich er niet van bewust hoe vaak ze met hun ogen knipperen.

Een gezond, goed functionerend oog, knippert gemiddeld 22 keer per minuut. Dat komt neer op één keer in elke 2 tot 3 seconden. In deze moderne tijd worden vaak vele uren per dag achter beeldschermen, zoals computer, televisie, tablet en smartphone doorgebracht. Het effect van beeldschermen op de ogen is onder andere dat mensen door de concentratie veel minder vaak gaan knipperen. Het knipperen neemt bij beeldschermwerk af van 22 keer per minuut tot 7 keer per minuut.

Heb jij al een aantal keer geknipperd tijdens het lezen van deze tekst? Of ben je zo geconcentreerd dat je vergat om te knipperen? Probeer dan eens om tijdens het lezen van teksten, minstens na iedere regel een keer te knipperen. Als je een tijdje bewust vaker knippert, zul je merken dat het vanzelf een automatisme wordt om vaker te knipperen.

Knipperen helpt je om beter te zien

Waarom is regelmatig knipperen zo belangrijk voor de ogen? Tijdens het knipperen wordt traanvocht aangemaakt. Het traanvocht houdt de ogen schoon en vochtig. Kleine stofjes en vuiltjes worden afgevoerd en de ogen worden beschermd tegen infecties. Als je te weinig knippert, kun je droge/geïrriteerde ogen krijgen, waardoor je wazig kunt gaan zien. De ogen moeten vochtig zijn om scherp te kunnen zien. Knipperen helpt je dus om beter te zien. Het is ook een mini rustmoment voor je ogen, omdat de hersenen tijdens het knipperen een deel van het visuele systeem uitschakelen. Het voorkomt vermoeidheid van de ogen. Knipper jij minder vaak dan eens in de 2 tot 3 seconden? Grote kans dat je weleens last hebt van vermoeide en/of droge ogen en wazig zicht. Met behulp van onderstaande tips kun je bewust vaker gaan knipperen, waardoor het uiteindelijk weer een automatisme wordt om regelmatig te knipperen.

Tips

Graag wil ik je uitdagen om er eens op te gaan letten hoe vaak jij eigenlijk knippert met je ogen. Doe je voordeel met onderstaande tips.

  • Knipper regelmatig met je ogen, iedere 2-3 seconden één keer
  • Knipper tijdens het lezen minstens na iedere regel een keer

Wil je de E-zines met gratis tips & weetjes over Scherper Zien voortaan direct in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan.

Ja, ik wil de tips ontvangen