Tijdelijk blind door smartphone gebruik

smartphone gebruikVoorkom dat jij tijdelijk blind wordt door het gebruik van jouw smartphone. Gebruik jouw telefoon zo min mogelijk in het donker en kijk altijd met twee ogen tegelijk naar het scherm.

In het medische tijdschrift ‘New England Journal of Medicine’ waarschuwen artsen voor smartphone gebruik in het donker. Twee Britse vrouwen zijn tijdelijk blind geworden, doordat ze hun smartphone gebruikten, terwijl ze op hun zij in bed lagen in een donkere slaapkamer. Het ene oog werd hierbij geblokkeerd door het hoofdkussen, waardoor het gewend raakte aan het donker. Het andere oog was gewend geraakt aan het felle licht van het scherm van de smartphone. Het verschil tussen beide ogen was zo groot dat er een soort kortsluiting ontstond in het visuele systeem. Zodra ze hun telefoon hadden uitgezet en weer met twee ogen keken, was het oog waarmee ze naar het scherm keken tijdelijk blind geworden.

Gespannen ogen

Uit dit verhaal blijkt dat smartphone gebruik een nadelig effect heeft op het zicht. Het levert spanning op voor de ogen om naar het scherm te kijken. En niet alleen als de telefoon in het donker wordt gebruikt, maar overdag ook. Door de spanning die in de ogen ontstaat, kan het zicht op den duur verslechteren. Gelukkig heb je hier zelf invloed op en je kunt er iets aan doen.

Tips voor smartphone gebruik

Het beste is om gedurende de dag (en nacht) zo min mogelijk op jouw smartphone te kijken. Hieronder een aantal tips die je kunt toepassen op de momenten dat jij je telefoon toch gebruikt.

  • Gebruik jouw smartphone niet terwijl je op je zij in bed ligt, in een donkere slaapkamer. Wil je in bed toch op je telefoon kijken? Kijk dan met twee ogen tegelijk.
  • Als je toch in het donker op je telefoon wilt kijken, verlaag dan de lichtintensiteit/ helderheid van jouw scherm. Heb je een iPhone? Stel dan de ‘night shift’ in. Dat is niet alleen beter voor je ogen, maar je valt ’s avonds ook makkelijker in slaap.
  • Kijk niet te lang achter elkaar op je telefoon, maar neem regelmatig pauze.

Door deze tips toe te passen, wordt het smartphone gebruik iets minder belastend voor jouw ogen.

Anders kijken is scherper zien

Wil jij voorkomen dat jouw zicht verslechtert? Of zou je van je bril af willen? In de 90 Day Scherper Zien Challenge leer je hoe je dit kunt bereiken.

Meer info 90 Day Scherper Zien Challenge