Stress medeoorzaak van wazig zicht

oorzaak van wazig zichtStress uit zich bij iedereen op een andere manier. Vaak ontstaan allerlei lichamelijke klachten als gevolg van stress. Je ogen zijn heel vatbaar voor spanning en stress. Door te veel stress kan wazig zicht ontstaan.

Ogen zijn vatbaar voor stress

Heb jij ook weleens gemerkt dat stress en spanning, maar ook bijvoorbeeld een griepje vaak als eerste op je ogen slaat? Je ogen voelen dan vermoeid en branderig aan. Soms krijg je er ook tranende ogen van. Het liefste zou je je ogen willen sluiten, omdat ze zo vermoeid en gespannen aanvoelen.

Spanning op je ogen

Door te veel mentale spanning (stress) in je leven, kan er spanning in je lichaam ontstaan. Deze spanning kan zich ook uiten in je oogspieren. Als deze spanning in je oogspieren chronisch wordt, verandert je oogbol van vorm, waardoor wazig zicht ontstaat.

Een gezond, goed functionerend oog, is rond van vorm. Hierdoor valt het brandpunt van de lichtstralen die je oog binnen komen, precies op het netvlies. Dit zorgt voor scherp zicht.

Als er spanning ontstaat op de rechte oogspieren, wordt je oogbol te kort of te plat en valt het brandpunt van de lichtstralen achter je netvlies. Hierdoor zie je wazig als je dichtbij kijkt. Je bent dan verziend en hebt een leesbril nodig om de kleine lettertjes nog te kunnen lezen.

Als er spanning op de schuine oogspieren ontstaat, wordt je oogbol te lang van vorm en valt het brandpunt van de lichtstralen voor je netvlies. Ook dan zie je wazig, maar nu in de verte. Je bent dan bijziend en hebt een bril nodig om in de verte scherp te kunnen zien.

Er kan ook spanning ontstaan in de rechte en schuine oogspieren tegelijk. Hierdoor ontstaan meerdere brandpunten van de lichtstralen. Dit wordt astigmatisme genoemd. Je ziet de dingen dan dubbel of met schaduwen er omheen.

Stress medeoorzaak van wazig zicht

In het begin van de 20e eeuw heeft een Amerikaanse oogarts, Dr. Bates, onderzoek gedaan naar het ontstaan van wazig zicht. Uit zijn onderzoek is gebleken dat mentale spanning (stress) een belangrijke rol speelt in het ontstaan van wazig zicht.

Twee andere oorzaken voor het ontstaan van wazig zicht zijn: het gebruik van een bril en verkeerde kijkgewoonten.

Tips

  • Luister naar je lichaam. Wazig zicht is een signaal van spanning in je ogen. Kijk eens of je wat meer ontspanningsmomenten kunt creëren voor jezelf.
  • Als je ogen vermoeid en gespannen aanvoelen, sluit je ogen dan even. Dit zorgt vaak al voor meer ontspanning.

Anders kijken is scherper zien

Het is mogelijk om je gezichtsvermogen te verbeteren op een natuurlijke manier, door:

  • Ontspanning terug te krijgen in je ogen en je leven
  • Het gebruik van een bril zoveel mogelijk beperken (als dat veilig en verantwoord is met jouw sterkte)
  • De goede kijkgewoonten aan te leren en toe te passen

In de 90 Day Scherper Zien Challenge help ik jou om bovenstaande dingen aan te pakken, waardoor je gezichtsvermogen kan verbeteren. Bovendien kom je meer ontspannen en bewuster in het leven te staan.

Meer info over 90 Day Scherper Zien Challenge