Bijziendheid

Bijziendheid of myopie

Kun je de ondertiteling van de televisie niet meer lezen?
Heb je moeite met lezen van de verkeersborden in de verte?

Waarschijnlijk ben je bijziend. Bijziendheid wordt ook wel myopie genoemd.
Als je bijziend bent, dan zie je dichtbij nog scherp, maar in de verte zie je wazig.

Oorzaak van bijziendheid

Als je bijziend bent, dan is je oogbol vervormd, deze is te lang. De lichtstralen die je oog binnen komen, vormen een brandpunt. Bij een gezond, goed functionerend oog valt dit brandpunt van lichtstralen precies op het netvlies, waardoor je scherp ziet. Als je bijziend bent, is je oogbol te lang, waardoor het brandpunt van lichtstralen voor het netvlies valt. Hierdoor ontstaat wazig zicht.

Dr. Bates heeft onderzoek naar gedaan naar het ontstaan van zichtafwijkingen en kwam tot de conclusie dat spanning op de oogspieren hier een belangrijke rol in speelt. Door chronische spanning op de oogspieren wordt de oogbol vervormd, waardoor deze (in dit geval) te lang wordt en wazig zicht ontstaat. Als je je oogspieren weer kunt ontspannen, gaat de oogbol terug naar de goede, ronde vorm en kun je weer beter gaan zien.

Refractieafwijking

Zoals al eerder gezegd, zie je als bijziende dichtbij nog scherp, maar in de verte zie je wazig. De afstand waarop je nog wel scherp ziet, is afhankelijk van de grootte van je refractieafwijking. Hoe groter je refractieafwijking, hoe kleiner de afstand is waarop je nog scherp ziet.

De refractieafwijking geeft de mate van bijziendheid aan. Je refractieafwijking wordt uitgedrukt in sferische sterkte (Sf). In het geval van bijziendheid staat er een minteken (-) voor de sterkte, de min-glazen. Op je brilrecept staat dit als volgt vermeld: Sf –x, waarbij x het aantal dioptrieën aangeeft. Het aantal dioptrieën geeft aan hoe groot je refractieafwijking is.

Bril voor veraf

Bijziendheid wordt gecorrigeerd met min-glazen (ook wel concaaf- of divergerende glazen genoemd). Deze glazen zorgen ervoor dat de lichtstralen op een bepaalde manier worden afgebogen, waardoor het beeld (brandpunt) naar achteren wordt verplaatst en weer precies op het netvlies terecht komt. Het beeld wordt hierdoor ook verkleind. Als je door een bril met min-glazen kijkt, zul je merken dat de wereld er een stuk kleiner uit ziet.

Alternatief voor bril

Er is een alternatief voor je bril op sterkte. Door de 90 Day Scherper Zien Challenge te volgen, leer je de goede kijkgewoonten aan. Hierdoor kunnen je oogspieren meer gaan ontspannen, waardoor je zicht verbetert en je uiteindelijk geen bril en/of contactlenzen meer nodig hebt.