Waarom knipperen zo belangrijk is voor je ogen

KnipperenHeb jij er weleens op gelet hoe vaak je met je ogen knippert? Nee? Je bent niet de enige… Heel veel mensen zijn zich er niet van bewust hoe vaak ze met hun ogen knipperen.

Een gezond, goed functionerend oog, knippert gemiddeld 22 keer per minuut. Dat komt neer op één keer knipperen in elke twee tot drie seconden. In deze moderne tijd worden vaak vele uren per dag achter beeldschermen, zoals computer, televisie, tablet en smartphone doorgebracht. Het effect van beeldschermen op de ogen is onder andere dat mensen door de concentratie veel minder vaak gaan knipperen. Het knipperen neemt bij beeldschermwerk af van 22 keer per minuut tot 7 keer per minuut.

Heb jij al een aantal keer geknipperd tijdens het lezen van deze tekst? Of ben je zo geconcentreerd dat je vergat om te knipperen? Probeer dan eens om tijdens het lezen van teksten, minstens na iedere regel een keer te knipperen. Dit is een goed geheugensteuntje om aan het knipperen te denken. Je kunt jezelf ook aanleren om steeds als je met je ogen naar een ander voorwerp verspringt en tijdens het verspringen van dichtbij naar veraf, een keer te knipperen. Als je een tijdje bewust vaker knippert, zul je merken dat het vanzelf een automatisme wordt om vaker te knipperen.

Knipperen helpt je om beter te zien

Waarom is regelmatig knipperen zo belangrijk voor de ogen? Tijdens het knipperen wordt traanvocht aangemaakt. Het traanvocht houdt de ogen schoon en vochtig. Kleine stofjes en vuiltjes worden afgevoerd en de ogen worden beschermd tegen infecties. Als je te weinig knippert, kun je droge/geïrriteerde ogen krijgen, waardoor je wazig kunt gaan zien. De ogen moeten vochtig zijn om scherp te kunnen zien. Knipperen helpt je dus om beter te zien. Knipperen is ook een mini rustmoment voor je ogen, omdat de hersenen tijdens het knipperen een deel van het visuele systeem uitschakelen. Het voorkomt vermoeidheid van de ogen. Knipper jij minder vaak dan eens in de twee tot drie seconden? Grote kans dat je weleens last hebt van vermoeide en/of droge ogen en wazig zicht. Met behulp van onderstaande tips kun je bewust vaker gaan knipperen, waardoor het uiteindelijk weer een automatisme wordt om regelmatig te knipperen.

Knipperen op de goede manier

Hoe knipper je op een goede manier? Het is belangrijk om op een zachte, ontspannen manier te knipperen, waar je geen moeite voor hoeft te doen. Eén knipper duurt maar een fractie van een seconde. Je beweegt alleen je oogleden. Het is dus niet de bedoeling om je ogen samen te knijpen. Let erop dat je oogleden zich helemaal sluiten, voordat je ze weer opent.

Tips

Graag wil ik je uitdagen om er eens op te gaan letten hoe vaak jij eigenlijk knippert met je ogen. Merk je dat je te weinig knippert? Doe dan je voordeel met onderstaande tips.

  • Knipper regelmatig met je ogen, iedere 2-3 seconden één keer
  • Knipper op een ontspannen manier, dus niet knijpen met je ogen
  • Sluit je ogen helemaal, voordat je ze weer opent
  • Knipper tijdens het lezen minstens na iedere regel een keer
  • Knipper steeds als je met je ogen van het ene naar het andere voorwerp verspringt en ook bij het verspringen van dichtbij naar veraf

Wil je meer weten over knipperen en andere goede kijkgewoonten? Doe dan mee met de 90 Day Scherper Zien Challenge.