Jij staart je niet blind, toch?

starenJe hebt het misschien al gelezen in het e-book ‘De eerste stap naar scherper zien’ of in een andere tekst van mij. Maar dit is zó belangrijk, dat ik het nog eens onder de aandacht wil brengen. Staren is slecht voor jouw ogen. Het is één van de verkeerde kijkgewoonten die je beter kunt vermijden.

Jezelf blind staren

Ken jij het spreekwoord: ‘je blind staren op’? Wat een waarheid zit hierin! Je zult niet zo snel letterlijk blind worden van staren, maar als je vaak en lang staart, kan jouw zicht op den duur wel verslechteren. Je zult steeds waziger gaan zien.

Wat gebeurt er nu precies?

Tijdens het staren zet jij jouw ogen stil. Je fixeert je op één bepaald punt en je bent je niet meer bewust van de omgeving. Je stopt met knipperen en jouw ademhaling wordt oppervlakkig. Dit is vermoeiend voor jouw ogen en het levert spanning op.

Waarom staren we?

Vaak wordt staren als ontspannend en als een rustmoment ervaren. Jouw gedachten dwalen even helemaal af; naar de dingen die je nog móét doen of naar de dingen die je graag nog zou willen doen in jouw leven. Veel mensen vinden het fijn om even af te dwalen met hun gedachten, lekker weg te dromen en even te ontsnappen aan de hectiek van alle dag.

Vroeger deed ik het zelf ook… Ik kan me nog goed herinneren dat ik in de klas vaak voor me uit zat te staren. Ik vond het heerlijk om even weg te dromen. Nu denk ik: wat zonde dat ik niet eerder wist dat staren zo slecht is. Als ik het eerder had geweten, dan had de kwaliteit van mijn zicht niet zo ver achteruit hoeven gaan.

Tip

Veel mensen realiseren zich niet dat staren slecht is voor hun ogen. Nu je weet dat het niet goed is: probeer het zoveel mogelijk te vermijden. Als je merkt dat je toch aan het staren bent, sluit dan meteen je ogen. Als je wilt, kun je nog een tijdje blijven zitten wegdromen, maar dan met jouw ogen gesloten. Zo is het minder belastend voor je ogen en komen ze weer tot rust.

E-book ‘De eerste stap naar scherper zien’

Heb jij het e-book nog niet gelezen? Je kunt het e-book hier downloaden. Er staan tips in die jou erbij helpen om vandaag al de eerste stap naar Scherper Zien te zetten.

Gratis e-book downloaden