Internationale Dag van het Zicht – World Sight Day

Ieder jaar op de tweede donderdag in oktober is het de Internationale Dag van het Zicht. Een goed moment om stil te staan bij de kwaliteit van jouw zicht. Zou jij jouw zicht willen verbeteren?

Waar staat de Internationale Dag van het Zicht voor?

Deze dag is bedoeld om solidariteit op te roepen voor iedereen die minder goed kan zien. Voor mensen met heel slecht zicht of mensen die blind zijn (visueel gehandicapten), zijn veel dagelijkse bezigheden een hele opgave om uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan kleding uitkiezen om aan te trekken, de krant lezen, iemand opbellen, boodschappen doen, enzovoorts.

Het is goed om er af en toe bij stil te staan hoe bijzonder het eigenlijk is dat je kunt zien. Dit wil je natuurlijk graag zo houden. De Internationale Dag van het Zicht richt zich op iedereen met zichtproblemen. Echter iedereen zou zich aangesproken moeten voelen, ook degene met goed zicht. Feit is dat van de mensen die slechtziend of blind zijn, dit in 80% van de gevallen voorkomen had kunnen worden. Jij wilt toch ook voorkomen dat je slechtziend of zelfs blind wordt?

De feiten

  • Wereldwijd zijn 246 miljoen mensen zeer slechtziend en 39 miljoen mensen zijn blind;
  • Naar schatting zijn er 19 miljoen kinderen met een visuele handicap;
  • Zo’n 80% van de slechtziendheid is vermijdbaar, dat wil zeggen te behandelen en/of te voorkomen;
  • 65% van de visueel gehandicapten zijn 50 jaar of ouder. De wereldbevolking wordt steeds ouder, dus er komen steeds meer slechtzienden bij.

Met het vermijden van slechtziendheid bedoelt de reguliere oogheelkunde dat je deze slechtziendheid kunt behandelen met brillen (bij refractie afwijkingen; in 42% van de gevallen is dit de oorzaak van slechtziendheid) en/of operaties (bij staar; in 33% van de gevallen is dit de oorzaak van slechtziendheid).

Bron: www.iapb.org/advocacy/world-sight-day

Voorkomen is beter dan genezen

Als je wazig ziet, is je oogbol op een bepaalde manier vervormd. Dit wordt onder andere veroorzaakt door chronisch spanning op de oogspieren. Door de slechte kijkgewoonten af te leren en de goede kijkgewoonten aan te leren, kun je voorkomen dat er spanning op jouw oogspieren ontstaat. Als jij je ogen op de goede manier gebruikt, blijven ze ontspannen en zal er geen wazig zicht ontstaan. Op deze manier verklein je de kans dat je zicht verslechtert.

Heb jij al slecht zicht? Het is ook mogelijk om je gezichtsvermogen te verbeteren.

Het is mogelijk om met deze methode slecht zicht door refractie afwijkingen te voorkomen. Als staar de oorzaak is van slecht zicht, is het minder zeker dat je dit kunt voorkomen door het toepassen van de goede kijkgewoonten. Maar: baat het niet, dan schaadt het ook niet. Blijf echter wel altijd onder controle van een oogarts als je een ernstige zichtafwijking hebt.