Het gevaar van een zonnebril

zonnebrilZonnebrillen worden vaak als modeaccessoire gedragen, maar er zijn ook veel mensen die niet meer zonder kunnen. Steeds meer mensen dragen een zonnebril. Ook kleine kinderen zie je ermee rondlopen en zelfs baby’s dragen soms een zonnebril. Maar is dat wel zo verstandig?

We worden in deze tijd bang gemaakt dat de Uv-straling van het zonlicht schadelijk is voor onze ogen. TE veel van te fel zonlicht is niet goed, maar te weinig zonlicht is ook niet goed. Sterker nog; als je altijd een (zonne)bril draagt, krijgen je ogen een tekort aan zonlicht. Hierdoor kunnen ze niet goed meer functioneren en kunnen refractieafwijkingen ontstaan. Je gaat waziger zien.

Het effect van zonlicht op je ogen

Onder invloed van het daglicht wordt extra dopamine aangemaakt. Dit stofje zorgt ervoor dat de oogbol wordt beschermd tegen vervormingen en z’n mooie ronde vorm behoudt. Een gebrek aan zonlicht, draagt bij aan het ontstaan van bijziendheid. De oogbol wordt dan te lang. Vooral voor kinderen is het belangrijk dat ze iedere dag genoeg daglicht en/of zonlicht ontvangen. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die vaker buiten zijn, minder vaak bijziend zijn. Ook voor volwassenen is zonlicht belangrijk. Zonlicht verbetert je zicht. Het stimuleert onder andere de cellen op je netvlies die verantwoordelijk zijn voor scherp zicht.

Lichtgevoeligheid

Hoe vaker je een zonnebril draagt, hoe meer je hieraan gewend raakt. Uiteindelijk heb je misschien de neiging om ook bij bewolkt weer je zonnebril op te zetten. Je wordt steeds gevoeliger voor fel (zon)licht en je wordt afhankelijk van jouw zonnebril.

Gebruik zo min mogelijk een zonnebril. Zo kun je voorkomen dat jouw zicht verslechtert door gebrek aan zonlicht. Ook kun je voorkomen dat je lichtgevoelig wordt. Als je al lichtgevoelig bent; het is mogelijk om je lichttolerantie te vergroten tijdens de 90 Day Scherper Zien Challenge.

Zonnehoedje als alternatief

Als je erg gevoelig bent voor zonlicht, gebruik dan op momenten dat de zon heel fel is een zonnehoedje of zonneklep als alternatief voor een zonnebril. Dit zorgt ervoor dat het felle zonlicht niet direct in je ogen schijnt, maar je hebt indirect nog wel de voordelen van het zonlicht.

Wanneer je beter wel een zonnebril kunt gebruiken

Ik zeg niet dat je nooit een zonnebril kunt gebruiken. In sommige situaties is het zelfs aan te raden om er wel één te gebruiken. Bijvoorbeeld tijdens de wintersport als de zon op de witte sneeuw schijnt of als je op of aan het water bent en de zon schittert op het water. En in het verkeer: bij laagstaande zon en bij zon op een nat wegdek.

Bril en contactlenzen

Ook een gewone bril op sterkte en contactlenzen houden het zonlicht (gedeeltelijk) tegen, waardoor je zicht verder kan verslechteren. Ga daarom ook regelmatig zonder bril en contactlenzen naar buiten (als dit veilig en verantwoord is met jouw sterkte).

Wil jij jouw gezichtsvermogen verbeteren, zodat je weer zonder bril en contactlenzen door het leven kunt gaan? Vraag dan nu een gratis Scherper Zien Sessie aan en ontdek of dit ook voor jou mogelijk is.

Gratis Scherper Zien Sessie