Grote letters lezen is vermoeiend voor je ogen

grote lettersHeb jij moeite met het lezen van de kleine letters? Dan heb je vast weleens geprobeerd om de letters op je e-reader, smartphone of computer groter in te stellen. Je denkt dan: dat is mooi, de letters zijn nu groter en nu hoef ik dus minder moeite te doen om de tekst toch te kunnen lezen. Het tegenovergestelde is echter waar… het lezen van grote letters is juist heel erg vermoeiend voor je ogen. Als je vaak grote letters leest, neemt de spanning in je oogspieren toe en verslechtert je zicht.

Waarom grote letters meer spanning opleveren dan kleine letters

Je ogen zijn zo ‘ontworpen’ dat ze een heel klein gebied scherp zien. Het gebied daar omheen, zie je altijd iets minder scherp dan het punt waar je je aandacht op richt. Hoe kleiner het gebied is dat je scherp ziet, hoe meer ontspannen dit is voor je ogen en hoe beter je zicht is. Als je grote letters leest, moeten je ogen zich op een groter gebied richten. Je blik wordt als het ware verspreid. Dit levert spanning op en kan op den duur zelfs leiden tot verslechtering van je gezichtsvermogen.

Lees kleine letters in plaats van grote letters

Met het lezen van kleine letters stimuleer je je ogen om een kleiner gebied scherp te zien. Dit is veel meer ontspannen voor je ogen dan het lezen van grote letters. Je zicht kan zelfs verbeteren door het lezen van kleine letters. Het is wel belangrijk om de kleine letters op een ontspannen manier te lezen, zonder hier moeite voor te doen.

Je hebt niet altijd invloed op de grootte van de letters. In gedrukte kranten, tijdschriften en boeken kun je aan de grootte van de letters niets veranderen. Als je echter digitaal leest, heb je wel invloed op de lettergrootte.

Geen grote letters op e-reader, tablet, smartphone en computer

Zorg ervoor dat de letters op je e-reader, tablet, smartphone en computer niet te groot staan ingesteld. Houd de standaard grootte aan of maak de letters juist kleiner dan de standaardinstellingen.

Lezen zonder bril

Wil jij de kleine letters weer kunnen lezen zonder bril? Dan is de 90 Day Scherper Zien Challenge iets voor jou. In 3 maanden tijd leer je de goede kijkgewoonten aan, waardoor jouw gezichtsvermogen verbetert en je geen bril meer nodig hebt voor het lezen van de kleine letters.

Ik wil leren lezen zonder bril