Donkere dagen voor Kerst

Donkere dagen voor KerstDe donkere dagen voor Kerst zijn weer aangebroken. De dagen zijn kort en de nachten zijn lang. Tenminste zo zou het moeten zijn, maar tegenwoordig verlengen wij onze dagen door gebruik te maken van kunstlicht. Is dat wel zo’n goed idee?

Zien in het donker

Op je netvlies bevinden zich kegeltjes en staafjes. De kegeltjes hebben (dag)licht nodig om goed te kunnen functioneren. Ze zorgen ervoor dat we kleuren en details kunnen waarnemen en dat we scherp kunnen zien.

De staafjes hebben veel minder licht nodig om te kunnen functioneren en zijn ook actief als het donker is. Ze nemen vooral beweging en grijstinten waar. Met de staafjes kun je alleen niet helemaal scherp zien. Het duurt even voordat de staafjes actief worden. Hoe langer je in het donker bent, hoe beter de staafjes functioneren. Vandaar dat je altijd even moet wennen aan het donker als je uit een verlichtte ruimte komt.

Visuele systeem komt tot rust in het donker

Waar de primitieve mens gedwongen werd om te rusten als het donker was, blijven wij tegenwoordig maar doorgaan. De kunstmatige verlichting zorgt ervoor dat we ook in de nacht nog kunnen zien. Terwijl nachtrust en donkerte juist zo belangrijk zijn voor goed zicht. Zoek regelmatig het donker op en zorg ook voor een donkere slaapkamer. Alleen als het echt helemaal donker is voor je ogen kan je visuele systeem tot rust komen. De rust zorgt voor meer ontspanning en daardoor voor beter zicht.

Kunstlicht en natuurlijk licht

Kunstlicht bevat een ander kleurenspectrum dan natuurlijk licht. Kunstlicht en ook licht van beeldschermen kunnen het bioritme in de war brengen, waardoor het kan zijn dat je moeilijk in slaap komt. Bovendien is fel licht van met name beeldschermen heel vermoeiend voor de ogen. Zet het kunstlicht ’s avonds eens iets eerder uit.

In plaats van kunstlicht kun je kaarsjes branden. Dat staat niet alleen erg gezellig, maar is ook goed voor je ogen. Kaarslicht is namelijk een vorm van natuurlijk licht. Het bevat hetzelfde kleurenspectrum als zonlicht. Je zou kunnen zeggen dat een vlammetje een mini-zon is. Kaarslicht is goed voor je ogen, net als het licht van de maan en de sterren.

Scherper Zien

Door op een andere, meer ontspannen manier te leren kijken, verbetert het zicht. Niet alleen het zicht overdag verbetert, maar ook het zicht in het donker. Vraag nu een gratis Scherper Zien Sessie aan en ontdek wat Scherper Zien voor jou zou kunnen betekenen.

Nu aanvragen