Bates-methode

Dr. William Horatius Bates
Dr. William Horatius Bates

Dr. William Horatius Bates was een Amerikaanse oogarts die aan het eind van de 19de eeuw een eigen onderzoek startte naar ogen en zicht, waar uiteindelijk in het begin van de 20ste eeuw de Bates-methode uit voortgekomen is. De aanleiding van dit onderzoek was het feit dat hij als oogarts bepaalde dingen niet kon verklaren vanuit de traditionele oogheelkunde. Hij vroeg zich bijvoorbeeld het volgende af: hoe is het mogelijk dat als een bril de juiste sterkte heeft, de glazen toch steeds sterker gemaakt moeten worden? Blijkbaar worden de ogen steeds zwakker door het gebruik van een bril. Dat is toch op zijn minst vreemd te noemen. Logischerwijs zou je denken dat de dosering van een medicijn (in dit geval de bril) verlaagd moet worden als de patiënt beter wordt.

Uit zijn onderzoek kwamen drie belangrijke oorzaken voor slecht zicht naar voren:

  • Mentale spanning
  • Verkeerde kijkgewoonten
  • Het dragen van een bril

Ook kwam hij tot de conclusie dat de externe oogspieren een belangrijke rol spelen in de kwaliteit van het zicht. De oogbol is een zacht bolletje, waar de externe oogspieren aan vast zitten. Door de mentale spanning, verkeerde kijkgewoonten en het dragen van een bril neemt de spanning in de externe oogspieren toe. Doordat er teveel spanning op de oogspieren ontstaat, wordt de oogbol een beetje ingedrukt (vervormd). Hierdoor valt het brandpunt van de lichtstralen niet goed meer op het netvlies en ontstaat wazig zicht. Als je de oogspieren weer kunt ontspannen en op een natuurlijke manier gebruikt, kan de oogbol terugkeren in zijn oorspronkelijke vorm en kan het zicht verbeteren.

Bates-methode: ontspannen van de oogspieren

Ontspanning van de oogspieren is heel belangrijk voor scherp zicht. Tijdens zijn onderzoek ontwikkelde Dr. Bates een methode om de ontspanning in de oogspieren terug te krijgen: de Bates-methode.

Het gaat hierbij om dynamische ontspanning. Dit houdt in dat de oogspieren niet alleen tijdens de activiteiten ontspannen zijn (dit is passieve ontspanning), maar dat ze gedurende de hele dag op een ontspannen manier worden gebruikt. De vraag is: hoe krijg je het voor elkaar om de oogspieren te ontspannen? Met behulp van activiteiten, die in hoofdzaak gericht zijn op licht, rust en beweging, pas jij je kijkgewoonte aan. De nieuwe kijkgewoonte zal in je dagelijkse leven toegepast mogen worden, waardoor een bril/contactlenzen afgebouwd kunnen worden en uiteindelijk wellicht niet meer nodig zijn.

De Bates-methode is niet wetenschappelijk bewezen. Er zijn echter uit het verleden heel veel verhalen bewaard gebleven, waaruit blijkt dat de methode wel degelijk werkt. Bovendien kan ik uit eigen ervaring spreken: mijn eigen zicht is al een heel stuk verbeterd!