5 vakantietips voor je ogen

vakantietips voor je ogenGa jij nog op vakantie? Doe je ogen een plezier en maak optimaal gebruik van je vakantie door meteen een aantal goede kijkgewoonten toe te passen. In deze blog geef ik je 5 vakantietips voor je ogen die je kunnen helpen om je kijkgewoonten aan te passen. Je zult merken dat je ogen hierdoor meer ontspannen aanvoelen, waardoor je zicht kan verbeteren. Zo kom je met uitgeruste ogen thuis.

Ontdek nieuwe dingen – wees nieuwsgierig

Tijdens je vakantie ben je in een nieuwe, vreemde omgeving, waar een heleboel nieuwe dingen te zien zijn. Wees nieuwsgierig en kijk lekker om je heen. Ga alle dingen ontdekken die er te zien zijn. Zet hierbij zo vaak mogelijk je bril af (als dit veilig is met jouw sterkte) en ontdek dat je ook best veel kunt zien zonder bril. Let op alle kleuren, vormen en bewegingen die je opmerkt. Knipper steeds als je met je ogen naar een ander object/voorwerp verspringt.

Mooie uitzichten

Geniet ook van alle mooie uitzichten. Hoe verder weg je kijkt, hoe meer ontspannen dit is voor je ogen. Als je bijvoorbeeld op het strand loopt, met je voeten in het warme zand, kijk dan eens over de zee, naar de horizon. Kijk of je daar iets kunt ontdekken, zoals een ander eiland of een boot in de verte. Blijf hierbij knipperen en bewegen met je ogen. Een geruststelling voor degene die niet op vakantie gaan dit jaar of die al terug zijn: je kunt dit ook op het strand van Hoek van Holland doen! Of op iedere andere locatie met een mooi weids uitzicht.

Boeken lezen

Een aantal tips voor de boekenverslinders onder ons: knipper regelmatig (iedere twee tot drie seconden) tijdens het lezen, bijvoorbeeld na iedere regel. Varieer je leesafstand, dit houdt de accommodatiespieren flexibel. Kijk ook regelmatig op van je boek en geniet van het uitzicht dat je hebt. Pauzeer even als je merkt dat je ogen moe worden.

Zonlicht en zonnebril

Zit je in een zonnig oord? Vermijd dan zoveel mogelijk het gebruik van een zonnebril. Gebruik in plaats van een zonnebril een zonneklep of leuk zonnehoedje. Dit zorgt ervoor dat het zonlicht niet direct in je ogen komt, maar indirect wel. Je ogen hebben het zonlicht nodig om goed te kunnen functioneren. In het blog Zonlicht verbetert je zicht vind je tips hoe je met behulp van de zon je zicht kunt verbeteren.

Pas op met zachte contactlenzen

Draag jij (zachte) contactlenzen tijdens je vakantie? Dat lijkt ideaal, bijvoorbeeld tijdens het zwemmen. Echter brengen zachte contactlenzen ook wat risico’s met zich mee. In het oppervlaktewater (bijvoorbeeld een zwembad of meer) houden zich vaak allerlei bacteriën schuil. Deze bacteriën kunnen zich hechten aan je zachte contactlenzen, waardoor ze ontstekingen en schade aan je hoornvlies kunnen veroorzaken. Doe je contactlenzen uit tijdens het zwemmen of maak ze direct daarna goed schoon. Lees het blog Pas op met zachte contactlenzen voor meer informatie en tips.

5 vakantietips voor je ogen

Hier nog even kort de 5 vakantietips voor je ogen op een rijtje:

  • Wees nieuwsgierig en ontdek alle nieuwe dingen die er te zien zijn.
  • Geniet van mooie uitzichten. Hoe verder weg je kijkt, hoe meer ontspannen dit is voor je ogen. Blijf knipperen en bewegen met je ogen.
  • Tijdens het lezen: knipper regelmatig, varieer je leesafstand, geniet tussendoor van je uitzicht en pauzeer als je ogen moe zijn.
  • Vermijd zoveel mogelijk het gebruik van een zonnebril en maak gebruik van het zonlicht om je zicht te verbeteren.
  • Pas op met zachte contactlenzen. Doe ze uit tijdens het zwemmen of maak ze direct na het zwemmen goed schoon.

Blijf de goede kijkgewoonten en tips ook na je vakantie toepassen. Dit helpt jou om je oogspieren meer te ontspannen, waardoor je zicht kan verbeteren.

In de 90 Day Scherper Zien Challenge leer je nog veel meer over Scherper Zien.